Hoe de Lionsclub Barneveld een kinderziekenhuis betoverde met een bijzondere innovatie
Stel je voor: je kunt met één apparaat een wereld openen die voor mensen met een cognitieve uitdaging of een andere zorgbehoefte normaal gesproken niet zo makkelijk te bereiken is. Een wereld waarin beperkingen plotseling niet meer bestaan, waarin je helemaal opgaat in het moment.
President van Lionsclub Barneveld, Gerbrand Goede, kreeg een emotioneel verzoek van een moeder: vanwege de hartafwijking van haar dochtertje moest zij vaak naar het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht. Hoe mooi zou het zijn om een Tovertafel te hebben voor wat afleiding en beweging tijdens deze lange periodes?
Dit doel paste helemaal in het straatje van de Lionsclub. Gerbrand Goede: “Je doet direct iets goed voor kinderen die afleiding nodig hebben. De Tovertafel is gebruiksvriendelijk, laagdrempelig én heeft bewezen effect.” En dat was meteen te merken: “Het zien van die koppies wanneer de kinderen spelen met de Tovertafel, dat is geweldig.”
Tovertafels: wat doen ze?
Een waardevol contactmoment creëren voor iemand met dementie. Een kind met een extra ondersteuningsbehoefte nét die prikkel geven die ze helpt bij het leren van sociaal emotionele vaardigheden. Het zelfvertrouwen boosten van mensen met een zware verstandelijke beperking. Het zijn allemaal effecten die de Nederlandse zorginnovatie Tovertafel teweegbrengt.
Het magische effect van de interactieve lichtprojecties creëert verwondering en verbinding, daar waar mensen dat echt kunnen gebruiken. Dat sprak Gerbrand meteen aan: “De spelers worden uitgedaagd om net wat meer uit hun dag te halen. Om zichzelf te verrassen met wat ze allemaal wél kunnen. En wat ook niet onbelangrijk is: de techniek erachter is solide en uitgebreid onderzocht. Dat gaf ons vertrouwen.”
WKZ
Bij het Wilhelmina Kinderziekenhuis kunnen ze hun geluk niet op. Pedagogisch medewerker Amy Bongers: “We zijn heel erg blij met de Tovertafel. We moeten soms alles uit de kast trekken om een kind in beweging te krijgen. Ze zien er tegenop of vinden het lastig. Met de Tovertafel hebben ze niet het gevoel dat ze met beweging bezig zijn, omdat ze zo afgeleid zijn door de leuke spellen. Bijvoorbeeld het spel Zandstrand, waarin ze op zoek moeten gaan naar verborgen schatten in het zand.”
Ook voor kinderen met een spierziekte is de Tovertafel heel waardevol: “Zij hebben weinig spierkracht en hebben daardoor te maken met veel controleverlies in het leven, ook in het ziekenhuis. Door de Tovertafel krijgen ze een stukje regie en vertrouwen in hun lijf. Met een echte bal kunnen ze niet voetballen, omdat dat te veel kracht kost. Maar met het Tovertafel-spel Voetbal kunnen ze toch meedoen.”
Gerbrand kijkt in ieder geval met een goed gevoel terug op de actie: “We willen echt resultaat zien van ons werk, impact maken. Zo’n persoonlijk verhaal als dat van Minke, spreekt aan. Dat is waar we het voor doen.”